27 Mart 2007 Salı

Özhan Başkan'la röportaj (27.03.07): Çok başarılıyım

Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın, hurriyet.com.tr'ye çarpıcı açıklamalarda bulundu. Canaydın, siz okuyuculardan gelen sorulara samimi cevaplar verirken, son günlerde sarı-kırmızılı camianın merakla beklediği konulara da açıklık getirdi.



Riva projesinden teknik direktör Eric Gerets'e, transfer çalışmalarından yeni stada kadar tüm soruları yanıtlayan Özhan Canaydın, görevi ne zaman bırakmayı düşündüğünü de açıkladı.

İşte Galatasaray Başkanı Canaydın'a gelen sorular ve yanıtları:

hurriyet.com.tr’nin sorusu
-Siz bir Galatasaray kongre üyesi olsaydınız, seçimde Özhan Canaydın’a oy verir miydiniz?

Yaptıklarımı iyi bildiğim için verirdim.

Hasan Kaynak’ın sorusu
-İleride G.Saray’a başkan olmayı düşünüyorum. Bunun artıları ve eksileri nelerdir?

Tavsiye etmem.

Yahya Büyükçerçi’nin sorusu
-Stat projesi ne zaman nihayete erecek? Kesin bir tarih verebilir misiniz?

İhale mayıs ayının sonunda bitecek. Sonrası yapımcıya ait.

Mehmet Serdar Albayrak’ın sorusu
-G.Saray’ın neden masa tenisi takımı yok? Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor gibi takımlar masa tenisi branşında söz sahibi iken neden G.Saray’ın masa tenisi branşını kapattınız?

Masa tenisi branşı bizim yönetimimizden önce kapatılmıştı. Şu anda açmayı düşünmüyoruz.

Erhan Kaçmaz’ın sorusu
-Seneye Hakan Şükür takımda olacak mı?

Hakan Şükür’ün 1 sene daha anlaşması var. Gitmek isterse kendi bileceği bir şey.

Ümit Alakuş’un sorusu
-Takıma lider oyuncu (10 numara) alacak mısınız? Mesela Fenerbahçe’de Alex, Beşiktaş’ta Ricardinho var.

Çalışmalarımız ihtiyacımızı karşılayacak iyi transferler yapmak için. Bu konuya hassasiyet gösteriyoruz.


Canaydın sorularımızı içtenlikle yanıtladı
Başaran Zengin’in sorusu
-Teknik ekiple oyuncular arasında iletişim sorunu mu var?Varsa neden giderilemiyor?

Böyle bir sorun kesinlikle yok. Yedek kalan oyuncular huzursuz oluyor. Bu huzursuzluk da gayet normal.

Haluk Songur’un sorusu
-Yönetime gelirken “10 yılda 7 şampiyonluk, Avrupa'da final, 2 adet dünya starı transferi” gibi şu ana kadar bir çoğu gerçekleşmeyen sözler verdiniz. Neden böyle bir şeye ihtiyaç duydunuz? Bunun yerine, "Biz F.Terim ile konuştuk, yeniden yapılanacağız, altyapıya yöneleceğiz, bu arada mali yapıyı düzelteceğiz. 2-3 yıl bizden şampiyonluk beklemeyin" gibi daha gerçekçi sözler verseydiniz daha iyi olmaz mıydı?

Verdiğimiz sözler kulübün mali durumunu bilmediğimizden kaynaklandı.  Karşılaştığımız mali tablo, düşündüğümüzden çok daha vahim durumdaydı. Bu yüzden verdiğimiz sözlerin hepsini yerine getiremedik.

Mürsel Keleş’in sorusu
-Çocuğumun elinden tutup özgürce, ölüm korkusu olmadan, dayak yeme korkusu olmadan, tribünde koro halinde edilen küfürleri dinlemeden ne zaman maç izleyebileceğim?

Bu soru genel kültürle ilgili. Türk taraftar profilinin geneli böyle. Bu sorunu zamanla aşacağımızı düşünüyorum. Tabii ilk olarak eğitim seviyemizin artması gerekiyor.

-Peki çözüm nedir?

Yönetim, taraftar ve medyayla çözülecek bir sorun.

Hakan Sevinç’in sorusu
-Sezon başında Aziz Yıldırım Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor ile birlikte hareket edileceğini dile getirmiş ve daha sonra Fenerbahçe hariç diğer kulüp başkanlarının sözlerinden döndüğü haberi çıkmıştı. Bu iddianın doğruluk payını açıklayabilir misiniz?

Böyle bir iddia yok. Uzun süre 14 kulüp beraber çalıştık. Son dönemde toplantılarımıza Fenerbahçe de iştirak etmeye başladı.

Selçuk Sandan’ın sorusu
-Galatasaray Lisesi mezunu olmayanlar ne zaman lise mezunları ile aynı şartlarla kulübe üye olabilecek? Neden lise mezunları 600 YTL ile üye olabilirken, mezun olmayanlar 10.000 YTL ile üye olabiliyor? Kontenjanda Galatasaray lisesi mezunlarına öncelik verilirken, mezun olmayanlar kendilerine sıra gelmesi için yıllarca beklemek zorunda kalıyor. Galatasaray Lisesi  mezunları diğerlerinden daha iyi Galatasaraylı mıdır ki onlara ayrıcalık tanınıyor? Galatasaray ne zaman tüm Galatasaraylılarla kucaklaşacak?

Galatasaray 1905 yılında Galatasaray Lisesi talebeleri tarafından kurulmuştur. O gün yapılan tüzük zaman içinde revizyona uğramış, bugünkü halini almıştır. G.Saraylı olan herkesin mevcut tüzüğü bilmesi gereklidir. 12 bin yaşayanı olan Galatasaray Lisesi, mezunlarıyla Türkiye’ye mal olmuş, Avrupa’da en çok tanınan markanın bu 12 bin kişiyle temsil edilmesi imkansızdır. Galatasaray markası milyonlara hitap etmektedir. Türkiye’deki 3 büyük kulübün 10-14 bin arasında üyesi vardır. G.Saray’ın da 13 bin civarında. Ama taraftar sayısı milyonlarcadır.

G.Saray’ın üye profili yüzde 50 okullu, yüzde 50 okul dışından oluşuyor. Herkesin kıskandığı, ayrıcalık olarak gördüğü 526 senelik eğitim yuvamızdan köklerimizin çıkması rakiplerimiz tarafından yeni yeni okul yapımına, üniversite hayallerine dönüşmüştür.

Bizim ne kadar önde olduğumuz açık ve net ortadadır. Büyük G.Saray ailesi milyonlara hitap ederken, bu özelliğiyle her zaman bayrağı en önde taşıyacak ve her zaman en yüksekte olacaktır.

Galatasaray bir bütündür, bir ailedir. Bu bütünlük ve beraberlik hiçbir yerde görülmediği için kıskanılacaktır. Okullu ve okulsuzuyla bütün Avrupa’ya örnek olmuş, imrenilmiş, köklü Avrupalı kuruluşlar tarafından bu konuda incelemeye alınmış tek Türk kulübüdür. Her Galatasaraylı bu konumuyla gurur duymalı, iftikar etmelidir. Onun için de büyük ailemiz erişilemediği için yıpratılmaya ve bölünmeye çalışılmaktadır. Ama milyonlarca seveni olan G.Sarayımız her şeye,  herkese rağmen bugüne kadar kaldığı gibi bundan sonra da dimdik ayakta kalacaktır.

Mesut Çelik’in sorusu
-Önümüzdeki sezon Gerets'le çalışacak mısınız?

Sözleşmemizdeki opsiyon hakkını kullandık. Kendisiyle 1 sene daha mukavelemiz var.

Hüseyin Doğan’ın sorusu
-Riva arazisi ne zaman hayata geçirilecek?

Yüzde 95’i bitmiş durumda. Bu önemli mukavelenin için bir tek madde için uğraşıyoruz. Bu madde kulübümüzün menfaatine döndüğü an imza atılacak.

Mustafa İkizoğlu’nun sorusu
-Lucescu'yu göndermek hata mıydı?

Futbolda dün yok, bugün var. Artık önümüze bakmak mecburiyetindeyiz. G.Saray stabilizasyon dönemini atlatmış, çıkış dönemine başlamıştır. İyi günler çok yakındadır.

Mustafa İkizoğlu’nun sorusu
-Okan'ın geri alınmasını doğru buluyor musunuz?

Doğru bulduğumuz için transferi yapıldı.

Melih Özenç’in sorusu
-"10'da 7 icraat yaptım, başarılıyım" diyorsunuz. 7 icraatı sayar mısınız? Size basit bir matematik sorusu? 100 kişiye 100 YTL borç mu daha başarılıdır? Yoksa 10 kişiye faizli 200 YTL mi? Size göre ikincisi başarıymış! Önemli olan borçlu kişi sayısı mı, yoksa borç miktarı mı?

7 değil, 70 tane başarılı icraatimi sayabilirim. 1 lira kredi bulamayan, geldiğimiz zaman 27 maçtır Süper Lig transfer taksitleri ödenmemiş, vergi borcu, sigorta borcu tavana vurmuş, çek karnesi olmayan, yabancı transferi yasaklanmış, gelirlerinin üçte biri dışarıya satılmış, giderlerinin tümü kulübe bırakılmış, binlerce kişi ve kuruluşa borcu olan, ödeme imkanı tamamen tükenmiş, amatör şubeleri çökmüş, geliri yalnız futboldan olan ve buna rağmen futbol bütçesi açık veren bir kuruluşu yönetilmek, 5 sene ayakta tutmak için sarf edilen çabaların takdirini yalnızca futboldaki başarıya endekslemiş beyinlerin takdirine bırakmak ne kadar doğru olur?

Avrupa’daki bir maçımıza gitmek için uçak ve seyahat masraflarını (100 bin dolar) bir Anadolu takımından borç alan G.Saray’ın, bu sıkıntılarının çoğunu hizaya getirerek, arada da 2 lig şampiyonluğu ve bir Türkiye Kupası kazanmanın zorluklarını ancak yönetenler bilir. Senelik gelir ve gideri arasında eksi 10-12 milyon dolar olan bir kulübü bu mali tablodan çıkarıp, birikmiş borçlarını ödemeye çalışıp, günlük harcamalarını temin etmede gayret sarf etmek insan enerjisinin çok üzerindedir. Şahsi gayretlerimiz ve G.Saray’ın tekrar elde edilmiş kredibilitesi sayesinde ayakta kalabilmişizdir.

Bugün Kalamış’ta yapılan yeni tesislerimiz, Adamızda yapılan yeni oluşum, Florya’da en büyük hazinemiz olan alt yapımızın geliştirilmesi ve yeni arazi imkanlarının yaratılmasıyla yaptığımız tiraj ve reyting ortadadır. Çalışmalarımızı açıkladığımız zaman icraatlarımızın ne kadar olduğu herkes tarafından görülecektir.

En az bu soruları soran G.Saraylılar kadar G.Saraylıyız. G.Saray’ı seviyoruz, kulübümüzü düzlüğe çıkarabilmek için bütün bedenimizle taşın altındayız.


Melih Özenç’in sorusu
-Fenerbahçe’nin en sevdiği Galatasaray başkanı olmak nasıl bir duygu?

Ben bütün Anadolu kulüpleri tarafından sevilen, sayılan bir başkanım. G.Saray sevgisini yurt geneline yaydığım için gururluyum.

-Futbol takımının mücadelesinden memnun musunuz? Bu yıl şampiyon olma ihtimalimiz var mı?

Her zaman hedefimiz şampiyonluk. 9 puan gerideyken bile gözümüz zirvede. Sonuna kadar yarışı bırakmayacağız.

Serdar Palaz’ın sorusu
-GS TV, Kablo TV ve Digitürk'ten ne zaman yayınlanacak?

En yakın zamanda kabloya geçeceğiz. Digtürk’le de görüşmelerimiz sürüyor.

Hakan Aras’ın sorusu
-Türkiye'de taraftar kartı uygulaması ne zaman başlayacak?

Çalışmaları yapılıyor. Sportif A.Ş. ve pazarlama bölümümüz bu konuya gereken önemi gösteriyor.

Ayhan Erdem’in sorusu
-Ribery davasında kulübümüzün durumunu merak ediyorum. Davayı kazanabilecek miyiz?

Dosyamız kuvvetli. İnşallah kazanmayı düşünüyoruz.

hurriyet.com.tr’nin sorusu
-Sportif A.Ş.yi halka arz ederken, yatırımcıyı koruyacağınıza dair karar aldınız. Vatandaş bu karara güvenerek senetlerinizi aldı. Daha sonra birleşme kararı aldınız. Bu vatandaşı uyutmak değil mi?

Böyle bir düşüncede değiliz. Bugüne kadar dağıttığımız Temettü bunun  en büyük göstergesidir. Yeni stadımız ve gelirimizle beraber hem Galatasaray’a hem de halka daha büyük hizmet daha büyük bir gelir hedefimizdir.

Murat Kubilay Çakmak’ın sorusu
-Fair-play ödülü almanızı sağlayan 6-0'lık maçta gerçekten golleri mi tebrik ettiniz, yoksa aşırı sevinç gösterisinde bulunan Fenerbahçe yöneticilerine "Burada misafirimiz var, ayıp oluyor" diyen Fenerbahçe Başkanını mı?

Ben her maçta atılan her golü alkışlar, G.Saray Başkanlığına yakışır bir davranışta bulunurum. Diğer bütün rakipleri düşman gözüyle değil spor ahlakına yakışır bir dostluk çerçevesinde, G.Saray kültürüne dayanan bir anlayışla tebrik eder sporun dostluk, barış ve sevgi ortamında yürütülmesinin en büyük göstergesi olduğunu bu felsefenin her zaman sahibi olacağımızı savunurum.

Galatasaray taraftarı basketbolda, voleybolda ne zaman tekrar şampiyonluk görecek?

Amatör sporlarda bir geçiş dönemindeyiz. Türkiye gerçeklerinde geliri olmayan yalnız giderleri olan bu şubelerimizi artık sponsorluk anlayışıyla yönetmemizin bir gerçek olduğu ortaya çıkmıştır. İnşallah başarılı günler bu felsefe doğrultusunda yakın zamanda görülecektir.

Fevzi Ak’ın sorusu
-Galatasaray Kulübü, bu sene oynadığı tüm branşlarda Fenerbahçe’ye karşı galip gelemedi. Bununla ilgili hiç bir değerlendirme yapmadınız.

Her zaman yenmek mümkün değil. Sportif müsabakalarda mağlubiyet de olacaktır. Uzun yaşamlı spor kulüplerinde bu gerçeği unutmamamız lazımdır. Bu seneki lig bitene kadar hala G.Saray’ın olduğu gerçeği nasıl unutulduysa, üzüldüğümüz neticeler de zaman içinde unutulacaktır. Dünyada her zaman rakiplerini yenen, hiç mağlup olmayan tek bir sportif kuruluş yoktur. Kötü ve iyi neticeleri olgunlukla karşılamak iyi neticelerin daha fazla olmasının temelidir.

Neyi tamamladığınızda huzurlu olacaksınız? Misyonunuz ne zaman tamamlanacak?

Galatasaray’ı en sıkışık döneminde yönetmenin sıkıntısını yaşadım. Ama G.Saray’ı yönetimlerimle beraber ayakta tutmaya çalışıp, bu günlere getirdim. Seyrantepe projesini en iyi şekilde çözüp, stadımızı bitirip, bugün 11 milyon dolar olan stat gelirlerimizi 50 milyon dolara eriştirdiğimiz zaman, Riva’yı en iyi şekilde değerlendirip, yeni araziler alarak, sosyal tesislerimizi yenileyerek, gelirlerimizi arttırıp parlak günlere dönmenin ışığını görüp sonuna eriştirdiğimiz zaman huzurlu olacağım.

Bugüne kadar G.Saray’a büyük başarılar kazandıran geçmiş bütün yönetimlere, sayın başkanlara, benim yönetimlerime bütün G.Saraylılara teşekkür ediyorum, sevgilerimi sunuyorum.

MİLLİ MESAJ
(A) Milli Takımımız, Yunanistan’ı farklı yendi. Norveç maçı ve EURO 2008’le ilgili düşünceleriniz?

Milli oyuncular, teknik heyet ve Futbol Federasyonu’nu, Yunanistan galibiyeti nedeniyle tebrik ediyorum. Norveç maçında (A) Milli Takımımıza başarılar diliyorum.

Hiç yorum yok: