16 Ocak 2013 Çarşamba

Galatasaray'da büyük müjde


Türk Telekom Arena İşletme Müdürü Mustafa Turgun, sarı-kırmızılı taraftarların beklediği müjdeli haberi verdi.



Çim serilme işleminin tamamlanmasıyla, saha zeminindeki çalışmalar büyük oranda tamamlandı. Türk Telekom Arena'nın zemin yenileme işleminde 30 kişilik bir ekip çalıştı. İçlerinde Hollandalı ve İngiliz uzmanların da bulunduğu ekip, Türk Telekom Arena'nın zeminini kısa bir süre içinde yeniledi.

Türk Telekom Arena’da ilk olarak drenaj sistemi yenilendi. Daha sonra yeni tahliye boruları yerleştirilip üzerine mıcır serildi. Isıtma sistemin de düzenlenmesinin ardından zemine kum serilerek alt yapı tamamlanmış oldu. Son olarak ise Hollanda'dan getirilen çimler sahanın üzerine serildi.

Zemin yenileme çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena Stadı İşletme Müdürü Mustafa Turgun şunları söyledi:
"21 Aralık’ta başlayan projemiz Pazar günü bitti ama bu projeyi iki etaba ayırmıştık. Birinci etap drenaj yenilenmesiydi ki bu drenaj sistemimiz bütün katmanlarıyla birlikte daha değişik uygulamalı projeyle yenilendi. Üzerine de çimimizi serdik. Hep bir muallak vardı; Proje yetişir, yetişmez diye. Hatta birkaç günde belirlediğimiz tarihten önce yetişmiş oldu ve ikinci aşaması başlamış oldu. Projenin ikinci aşaması sermiş olduğunuz çimin bakımı. Çimler rulo halinde geliyorlar. 15 metre uzunluğunda bir buçuk metre genişliğinde, bunları serdikten 24 saat sonra teoride evet müsabaka oynanabiliyor. Sağlıklı mı, hayır değil. Yani burada organik bir şeyden bahsediyoruz sonuçta. Hollanda’dan aldık buraya getirdik ve bunun zemine adaptasyonu var. Birde halılar parça parça birbiri ile hem dikey hem yatay olarak kaynaşması söz konusu. Şu andaki bakımda buna yönelik gübrelemeler ve her türlü canlandırma işlemi var. Ayın 27’sindeki Beşiktaş maçına kadar bu tür bakımlar devam edecek. Geçen hafta, bu hafta için korkumuz vardı. Acaba don olur mu? Hava şartları ne olacak? Bu proje boyunca dört mevsimi gördük. Burada baharı da gördük, kara kışı da gördük. Kimi geceler -8’e kadar soğukluklarda arkadaşlarımız çalışmaya devam etti. Kolay bir proje olmadı. Rekor mudur, değil midir bilmiyorum ama ortalama 10 hafta yapılan işlemi dört haftada bitirdik. Şimdi 10 gün boyunca bu bakımla beraber Beşiktaş maçına rahatlıkla yetişeceğini umuyorum. Ama nihai karar müjdeyi vermek, Başkanımızın ve ya CEO’muzun yönetim kurulumuzun yapacağı bir işlem.

Cluj maçının olduğu o gece kime dokunsanız ağlayacak gibiydi. İdarecisi olsun, yöneticisi olsun ama o felaket bize bir avantajın kapısını açmış oldu. Çünkü mevsim üstü o yağmur gelmeseydi bu drenaj sisteminde hatalar olduğu ortaya çıkmayacaktı.  Bu hataları da ne zaman anlayacaktık, muhtemelen şubat ya da mart aylarında… Artık o andan itibaren sahayı yenileme imkanımız olmayacaktı. Bizim ocak ayında bu kadar risk almamızın tek bir sebebi var. 2014 Haziranına kadar bir daha vaktimiz olmayacak. Lig bitecek, dünya kupası başlayacak. 20 Yaş Altı Dünya Kupası bitecek, 3 hafta sonra lig başlayacak. Yani böyle bir vaktiniz yok. Dolasıyla bu riskler alındı ve projede çok ciddi bir proje oldu. Burada geceli gündüzlü 24 saat, 30 kişilik bir uluslararası ekip çalıştı.  Tabi ki buradaki en büyük şans ilk 10 günün son derece güzel hava şartlarında geçmiş olmasıdır. Geçen haftaki kar o dönemlerde yağsaydı gecikmemiz söz konusu olabilirdi”

Normalde böyle bir işin maliyeti 1 milyon euro civarıdır. Tabii ki biz çok uygun şartlara almış olduk. Birincisi zaten bir senedir bize bakım hizmeti vermekte olan şirket yeniledi, drenaj sistemini onlar da istiyorlardı. Projelerine de güveniyorlardı. SIS şirketi dünya devlerine bakıyor.  Real Madrid, Shaktar Donetsk ama tabii ki Türkiye’de lokomotif kulübü istiyorlardı. Maliyet olarak rakam telaffuz etmeden, olabilecek en iyi rakama yaptırmış olduk. Bu beklenmedik bir şekilde karşımıza çıktığı için bütçede ön görülmeyen ekstra bir harcama oldu. O zaman biliyorsunuz bir lirası bile insanı rahatsız eder. Ama yapılan işin karşılığında son derece memnun kaldığımız bir fiyat olduğunu söyleyebilirim.

Çatının kapanma konusuna gelirsek açılır-kapanır çatı futbol teması için değil. Burada zaten FIFA’nın talimatları son derece bellidir. Lakin müsabaka ve sporcu sağlığını tehlikeye atacak hava koşulları varsa yani afet gibi diyelim... O zaman delege ve hakemin gözetimi dahilinde çatı kapanır. Aksi taktirde çatıyı kapatamazsınız. Eğer ki bu sahayı çok amaçlı konserler için kullanmaya bakacaksanız veya İstanbul’da bir afet olduğunda kriz merkezi oluşturmak gerekiyorsa o zaman bir anlamı vardır. Ama futbol müsabakalarından bahsediyorsak kural son derece belli.

Öncelikle emeği olan herkese teşekkür etmek lazım. Bir Galatasaraylı olarak Ali Sami Yen Türk Telekom Arena dendiği zaman benim aklıma gelen tek bir insan vardır. O da rahmetli Özhan Canaydın. Kendisini buradan rahmetle anıyorum. Huzur içinde yatsın. Hem bir ağabeyimizdi, hem bir babaydı, hem de başkanlığımı yaptı. O dönemde ne kadar zorluk çektiğini bu arazi tahsisi için bu stadın yapılması için ne zorluklar çektiğini beraber yaşadık. O zamanda biliyorsunuz sportif direktör olarak görevdeydim. Çok yakından izlediğim bir süreçti. Sayın Refik Arkan’la beraber kol kola götürdükleri bir süreç ve ikisinin emeği yadsınamaz. Tabi ki ondan sonra birçok insanın Sayın Adnan Polat’ın Sayın Işın Çelebi’nin Ali Haşhaş’ın daha önceki yönetim kurulu üyelerimizin ve bugünkü yönetim kurulu üyelerimizin halen de emekleri devam etmekte… Çünkü stat süreci bitmiş değil. Bildiğiniz kesin kabul süreci halen devam etmekte buraya yeni yeni yatırımlar yapılıyor. Özellikle bu sene başında başlayıp  önümüzdeki 18 aylık dönemi kapsayacak bir takım yatırımlar dizesi  var. Yönetimimiz tarafından yapılmakta mesela bunlara ısıtma sitemi dış yürüyüş alanların 4. kattaki camlarla çevrilmesi bunun gibi birçok yatırım devam ediyor. Bunlar çok önemli yatırımlar. Çünkü sonuçta daha 47 sene buradasınız ve öncelik sizde olacak.

Hiç yorum yok: