11 Şubat 2013 Pazartesi

Manipülasyon iddialarına yanıt


Galatasaray Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Doğan, sermaye artırımı sonrası küçük yatırımcıların kandırıldığı ve manipülasyon iddialarıyla ilgili eleştirilere yanıt verdi.



Beyaz TV'de yayınlanan Beyaz TV programına katılan Sedat Doğan, "Eğer bir işlemin izinlerini almışsanız ve bunun aksi bir mahkeme tarafından iptal edilene kadar yaptığınız işlem kanuni ve hukukidir. Ben hukuk konuşurum. VIP ve loca satışı gelirlerinin kamuoyundan saklandığı iddia ediliyor. Galatasaray Sportif A.Ş. 2000'li yılların başında kuruldu. Bu hakların işinde bilet ve koltuk hakları yoktu. Daha sonra Stat A.Ş. kuruldu. Futbol A.Ş ile Galatasaray Spor Kulübü arasındaki mutabakatla koltuk ve locaların yüzde 90'ı kulüpte bırakıldı. Daha sonra Sportif A.Ş. ile Futbol A.Ş. birleşince yine yüzde 90 kulüpte kaldı. Birleşme yapılırken izahnameler çıktı. Birleşme genel kurulu oy birliğiyle geçti. Finansal Fair Play kuralları doğrultusunda, futbolun gelirlerinin futbola harcanması gerekiyor. Sportif A.Ş. içinde sadece gelir olan bir şirkette. Birleşme istediğinizde mahkeme bilirkişi tayin ediyor. Futbol A.Ş. yani zararda olan şirket ile Sportif A.Ş. birleşmeden önce yatırımcının haberi var. Zararda bir şirket ile karda bir şirketi birleştirdiği için yatırımcının zarar görmemesi lazım. Yatırımcıya çağrı yapıldı. Hissenin tarihinde gördüğü en yüksek değerden çağrı yapıldı. Çağrı rakamı 156 lira civarında birleşme oldu. Biz hisse satınca aslında hissenin değerini yükseltenlerin ayağına bastık. Genel kurulumuzdan hisse satma izni aldığımızda hisse fiyatı yüksekti. Genel kuruldan satma yetkisini aldığımız zamanda hisse değeri düşmedi. Zarar edeceğini düşünen adamın orada hissesini satması lazım. Toplam 15 bin yatırımcıdan 15-16 kişi dava açmış. Bunların tamamı da çağrıdan sonra almış hisseyi. En büyük yatırımcı 60 bin lira. İnsanların Galatasaray'ı suçlayacağına bunlara da bakması lazım" ifadelerini kullandı.

Doğan, ilk bedelli sermaye artırımına kulübün nakden katılmaması konusunda ise "Sermaye artırımında da yanlış bir şey yok. Stadın yüzde 60 doluluk oranıyla 16 yıllık loca ve VIP koltukların değeri hesaplandı ve yüzde 11 indirgeme oranı ile sermayeye eklendi. Yapılan hukuka aykırı değil. Birincisi yapmaya mecbur olduğumuz bir işlemi yapıyoruz. Finansal Fair Flay için yapmak zorundaydık. Yüzde 60 doluluk oranı olmazsa üzerini tamamlamayı taahhüt ediyoruz. Siz bu sermayeleri güçlendirmek zorundasınız. Hem Galatasaray'ın hem yatırımcının çıkarına. Loca ve VIP koltuk geliri zaten dernekte, yatırımcıdan nasıl kaçırabiliriz" dedi.

Bir örnek vereyim; Bunun aynısını Fenerbahçe yaptı ve bu operasyonu hukuka uygun yaptı. Bizim gibi. Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı, Lefter Küçükandonyadis-Dereağzı, Fikirtepe ve Can Bartu-Samandıra tesisleri ile Tuzla ilçesinde futbolcuların ikametlerine tahsis edilen 8 adet villa nedeniyle bir borç doğuyor. Değerlemesi yapılıyor, yüzde 11 iskonto oranı konuyor. Bu borç Fenerbahçe'nin A.Ş.'si tarafından daha sonra derneğe ödeniyor. Son derece yararlı bir işlem. Burada alacak hakkı olduğu için bu hak da derneğe çekiliyor. Biz derneğe de çekmedik. Eğer eski SPK başkanı Vedat Akgiray Galatasaraylı olduğu için bir şeylere izin veriyor olsaydı, ikinci sermaye artırımına da izin verirdi. Buralarda manipülasyon yapabilme oranımız yok. O kadar araştırma yapılıyor ki, çok hassas konular. Parasal konular olduğu için ince elenip sık dokunuyor. Bu hisselerde manipülasyon yapılıyorsa kulüpler dışında olan olaylardır. Bu şirketlerin sermaye yapıları ne kadar büyürse, o kadar küresel yapılar olur. Bu kulüpler güçlü olmadan, siz sporda mücadele edemezsiniz" şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok: