24 Ekim 2011 Pazartesi

Her mevkiinin adamı: Bülent Eken

Sağ kanat, sol kanat, santrfor, bek... Dile kolay 11 mevkiide görev yapan tek futbolcu. Öyle ki ezeli rakip Fenerbahçe ile oynanan bir final maçında, kaleci Necdet'in eli patlaması üzerine 85 dakika boyunca kaleyi korudu. Hal böyle olunca, maç sonrası Fenerbahçe'nin file bekçisi Cihat, "Benim yerime de mi göz diktin be" diyecekti.

Kimden mi bahsediyoruz?

"Galatasaray Efsanelerini Anıyor, Türk Telekom Dünyaya Duyuruyor" projesi kapsamında Gaziantepspor maçında Bülent ve Reha Eken kardeşler anılacak. İşte kardeşlerden büyük olayı Bülent'in sarı-kırmızı hikayesi...

Cumhuriyet'in kurulduğu yıl doğdu Bülent Eken. Galatasaray günleri ise Işık Lisesi'nde birlikte okuduğu dönemin takım kaptanı Salim Şatıroğlu'nun nasıl oynadığına tanık olmasıyla başladı.

Sarı-kırmızılı formayı ilk kez Kadıköy Stadı'nda Süleymaniye'ye karşı sol açık olarak giydi. O ana kadar hiç görev almadığı bir bölge olmasına karşın korktuğu olmadı ve güzel futbolunu rakip filelere iki gol göndererek süsledi.

A takıma yükselişi 1942 yılında oldu. İtalya macerası öncesi 8 yıl boyunca Galatasaray'da forma giyerken, İstanbul Ligi Şampiyonluğu yaşadı. 1950'de İtalyan ekibi Salernitana'ya imza attı. Salernitana karyeri boyunca iç sahada oynadığı maçlarda ofansa, dış sahada defansa geçti.

Diğer bir İtalya temsilcisi Palermo'da bir sezon geçirdikten sonra Cimbom'a döndü. 1948-1954 yıllar arasında A Mili Takım'da 13 kez ter döken Bülent Eken, 1954 Dünya Kupası Finallerin'e katılan kadroda yer aldı.

Tarihler 1954'ü gösterdiğinde ise 38 gol kaydettiği Galatasaray forması altında futbolu bırakmaya karar verdi ağabey Eken. Kramponlarını astıktan sonra İtalya'da teknik direktörlük eğitimi aldı ve 1963'te Milli Takım'ın teknik direktörlük koltuğuna oturdu.

1967-1968 sezonunda Eşfak Aykaç'la birlikte Galatasaray'ı çalıştıran Bülent Eken, 1970-1971 sezonunda Adanaspor ile 2. Lig'i zirvede tamamlayıp Türkiye 1. Futbol Ligi'ne yükselmeyı başardı.

Karşıyaka, Göztepe, Altay, İzmirspor, Vefa, Orduspor ve Rizespor'da da antrenörlük ve teknik direktörlük yapan Reha Eken, 2009-2010 sezonu öncesi Mustafa Sarp için gerçekleştirilen imza töreninde, kulüp efsanlerinden biri olarak Sarp'a sarı-kırmızılı formayı veren isimdi.

Hiç yorum yok: