İzinler, komiteler, villalar derken, zaman zaman 'satın kurtulun' dahi dedirten 12 yıllık yıpratıcı süreçte sona gelindi. Nitekim mali kriz içindeki Galatasaray'ın can simidi olarak gördüğü Riva arazisinde önemli gelişmeler yaşanıyor. Yurt içi ve yurt dışından 250 milyon doları bulan 3 teklif alan yönetim, 'artık' karar aşamasında.
Yıllar sonra kavuşulan yeni stat gibi Riva Projesi de uzun zamandır Galatasaray Kulübü'nün gündemde. Öyle ki sarı-kırmızılılar için tüm ümitlerin bağlandığı Riva, 'kurtuluş reçetesi' anlamına geliyor. Riva arazisinden gelir elde edilmesi hedefi ise 12 yıllık yorucu bir geçmişe sahip.
1999'da Faruk Süren taraftarları, borcun Riva Tesisleri'nin büyük bölümünün '150 milyon dolarlık villa projesi'nde kullanılması için girişimde bulundu. 2001'de Riva için komite kurulmasına karar verildi. 2004'te ise Riva'daki Galatasaray Köyü'nü oluşturmak için çalışmaların büyük hızla sürdüğü açıklandı.
Tarihler 24 Aralık 2005'i gösterdiğinde en ciddi adım atıldıysa da sonuç alınamadı. Yönetimin Riva Projesi'nin hayata geçirilmesi amacıyla onay almak için yaptığı Olağanüstü Genel Kurul, 'Erteleme ve komisyon oluşturulması' yönünde verilen önergenin kabul edilmesiyle 15 Nisan 2006'ya ertelendi.
O günlerde "Şartlarda anlaşılması halinde TOKİ, Riva'da Galatasaray ile 10 bin villa yapacak' haberleri camianın yüzünü güldürdü. Nitekim 'Villalar satışa çıkartılacak, birkaç ay sonra paralar gelecek'ti. Oysa Galatasaray Başkan Yardımcısı Turgay Kıran'a göre, Riva projesi 2 sene içinde hayata geçecekti.
Çok geçmeden TOKİ'den şok bir açıklama geldi; "Riva cazip değil, yatırım yapmayacağız..." Nisan'da 2006'da yönetime, 432 üyenin 366'sının oyuyla Riva arazisinda her türlü tasarrufta bulunma yetkisi verilirken, Başkan Özhan Canaydın 150 milyon dolarlık borcun Riva Projesi ile kapatılabileceğini savundu.
2007'de yönetici Işın Celebi, Riva için 140 milyon dolarlık teklif yapan Dubai merkezli finans kuruluşu ile görüşmek için Dubai'ye gitti. Bir soru üzerine Canaydın, "Yüzde 95'i bitti" diyecek kadar emindi. Bu arada Riva'ya villa yapmak yerine 'arazinin elden çıkarılıp, yerine 3 arsa alınması' gündeme geldi.
Dubai merkezli şirketle anlaşma imzalanması beklenirken, "Riva'yı da kapsayan üçüncü Boğaz Köprüsü projesi, arazinin değerini arttırdı" söylentileri aldı başını yürüdü. Kısa süre sonra ise 52 milyon dolarlık teminatı kaldırmak için Riva arazisinin Vakıfbank'a ipotek edildiği ortaya çıktı.
Önceki başkanlar gibi Riva'yı mutlaka değerlendirecekleri sözünü veren Yeni başkan Adnan Polat, "Riva'dan elde edilecek gelirle Galatasaray Sportif A.Ş. ile Futbol A.Ş’yi birleştireceğiz. Borçları ödeyeceğiz ve Florya’daki üst kullanım hakkı bize ait olan arazinin tapusunu almaya çalışacağız" diyordu.
2009'da Anıtlar Kurulu, Riva Projesi'ni onayladı. Ancak arazinin bulunduğu bölgeye 3. köprü yapılacağı yönündeki kanı üzerine Riva'nın değerinin artacağını düşünen yönetim, frene basmayı tercih etti. Şubat 2010'da ise 1 milyon 150 bin metrekarelik arazide 800'ün üstünde villa yapılabilmek için imar izni alındı.
İnşaat ruhsatı için belediyeye 7.5 milyon lira ödeyen Galatasaray'da Eylül ayında ihale yapılmasına, inşaata başlama tarihi olarak Ocak ayı belirlenmesine karşın beklenen olmadı. Oysa Riva projesininin hasılat paylaşımı modeliyle ihaleye çıkartılması sonucu kulüp kasasına 250 milyon dolar girmesi planlanıyordu.
Proje için Doğan Hasol başkanlığında ayrı bir komite kuran Ünal Aysal, ilk olarak Polat dönemindeki gibi '844 villa yapılsın' seçeneğini benimsediyse de, nakit sıkışıklığının etkisiyle '250 milyon dolara satış' hedefine ağırlık verdi. Ve yönetim, olağanüstü mali genel kurulda Riva arazisinin satışı için yetki aldı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder