21 Ekim 2011 Cuma

Kabustan uyanış !

Bir takım düşünün; 1990-2000 arası kadın basketbolunu domine ederken (21 kupa), 2000'den sonra dibe vuruşu engelleyememiş ve bir sayıyla küme düşme talihsizliğiyle karşı karşıya kalmış.

Son günlerde Galatasaray Erkek Basketbol Takımı'nın başarıları dillerde. Tarihinde ilk kez Euroleague'e katılan Aslanlar, ezeli rakip Fenerbahçe'yi devirip Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı da kazandı. Yani tam anlamıyla bir hak ediş söz konusu.

Tabii kadın basketi unutmamak lazım. Nitekim onların başarısı çok daha anlamlı.

Öyle ki gelinen nokta, iki farklı fotoğrafı yansıtıyor. Bu fotoğraf; son 10 yılın ilk yarısı için şaşılacak, ikinci yarısı için alkışlanacak bir görüntü yansıtıyor.

Tarih Mart 2005... Ligin son haftasında Fenerbahçe'ye 64-49 mağlup olan Galatasaray, Burhaniye Belediyesi'nin bir sayıyla BOTAŞ'ı yenmesi sonucu tarihinde ilk kez küme düştü.

Oysa 1986'da kurulan bayan takımı, İstanbul şampiyonu olup 1. Lig'deki ilk sezonunda namağlup şampiyonluğa ulaşmıştı. 1990 sonrası ise üst üste 9 defa şampiyonluk yaşayan Galatasaray, üst üste 5 kez Türkiye Kupası'nı, 6 kez de Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı müzesine götürmüş, 1999'da EuroLegue Final Four 3'üncüsü olmuştu.

Basının sert leştirileri altında basketbolseverler, 'Bu hale nasıl geldik?' sorusuna yanıt arıyordu. Aslında bu sorunun cevabı, merhum başkan Özhan Canaydın'ın sözlerinde gizliydi.

Kulüp tarihinde ilk olan kabusa Canaydın, "Basketbolda sekizinci olmak için milyon dolarları çöpe atamayız. Basketbol şubesine 500 bin dolar versek, belki de altıncı olacaktık. Ama bunu yapamayız. Galatasaray’ın hedefi basketbolda beşincilik, onunculuk değildir. Böyle olacaksa küme düşeriz daha iyi" sözleriyle açıklık getiriyordu.

Kadın basketbol şubesinde yaşanan hayal kırıklığıyla ilgili kesin çözüm, 'Sponsor desteği ve kaliteli oyuncu transferleriyle yeniden zirveye çıkmak' olarak belirlendi. 2. Lig'den yenilgi yüzü görmeden çıkan Galatasaray, ancak 3 yıl sonra özlem duyulan günlerden bir bukle sunabildi.

2008'de Cumhurbaşkanlığı Kupası ile FIBA Eurocup 3'üncülüğü elde eden kadın basketbolcular, 2009 yılında Avrupa'nın 2. büyük kupasını kaldırdı ve FIBA Eurocup Şampiyonluğu unvanını kazandı.

Tam 12 yıl sonra, 2009-2010 sezonunda Türkiye Kupası müzeye götürülürken, geçtiğimiz sezon aynı başarı tekrarlandı. 16 Ekim'de ise Kadınlar Cumhurbaşkanlığı Kupası mücadelesinde sarı-kırmızılı takım, lig şampiyonu Fenerbahçe'yi Ankara’da 85-78'lik skorla geçti.

Fowles, Taurasi, Prince ve Charles gibi yıldız isimlerle güçlenen Galatasaray, Avrupa sahnesinde de istikrarı yakaladı. Kadınlar Euroleague A Grubu'nda yer alan Potanın Aslanları, ikinci maçında Çek Cumhuriyeti'nin ZVVZ USK Prague takımını 70-78 yendi ve grupta 2'de 2 yaptı.

Hiç yorum yok: