22 Ekim 2011 Cumartesi

Terim'in haklı isyanı !

FIFA oyun kurallarına göre, 3 dakika kaybolan zaman eklenen Antalyaspor-Galatasaray maçında en az 5-6 dakika uzatma oynanması gerekiyordu.

Antalyaspor-Galatasaray maçında sergilenen keyifsiz futbol ve 2 puanlık kayıptan çok Fatih Terim'in açıklamaları ön plana çıktı. Tecrübeli çalıştırıcı, maç sonrası düzenlediği basın toplantısında, 3 dakikalık kayıp zamana ve hakem Yunus Yıldırım'a tepki gösterdi.

Terim, bu eleştirisinde haksız sayılmaz. Nitekim Spor Toto Süper Lig müsabakalarında, kaybolan zamanla ilgili hakemlerin bir standardı olmaması ilk kez gündeme gelmiyor.

Oysa FIFA oyun kuralları çerçevesinde hakem, istediği kadar süreyi ait olduğu devreye ilave etme hakkına sahip değildir. Öyle ki kaybolan süreyi iki koluna taktığı saatlerle kontrol eden hakem, bir saatle oyunun tamamını, diğer saatle ise duraklamları hesap eder.

Peki kaybolan süre nasıl hesaplanır?

1- FIFA'nın ülke federasyonlarına gönderdiği talimata göre, her oyuncu değişikliği için 30 saniye baz alınmalıdır.

2- Hakem, her sakatlık için saatini durdurur ve oyun yeniden başlayınca tekrar çalıştırır.

3- Oyunun geciktirildiğini sezen hakem, kaybolan süreyi devrenin sonuna ilave etme hakkına sahiptir.

4- Elektrik kesintisi ve hava koşulları gibi durumlarda, kaybolan süreler ait oldukları devrenin sonuna eklenir.

Antalya'daki maçın ikinci yarısında Antalyaspor 3, Galatasaray da 2 değişiklik yaptı. Sadece bu madde, 2.5 dakikalık kaybolan zaman gerektiriyor. Ancak 53. dakikada İbrahim ile Riera arasındaki gerginlik sebebiyle 3 dakikalık duraklama oldu. 56. dakika ise Eboue'nin sakatlığı nedeniyle bir süre oyun durdu.

Bu gelişmeler ışığında Mardan Stadı'ndaki karşılaşmanın en az 5-6 dakika uzaması gerekiyordu. Ancak Yunus Yıldırım, maç sonuna 3 dakika ekledi.

Hiç yorum yok: